English website

Fogpótlások

Rögzített fogpótlás

Rögzített fogpótlás fajtái anyaguk szerint:

Rögzített fogpótlás

Fémkerámia korona/híd:

Ez a pótlás egy speciális fémre készül, tehát nem teljesen porcelánból van. A leplező kerámia színét ún. fogszínkulcs segítségével választják ki, igazodva a többi foghoz illetve a páciens igényeihez. A porcelán teljesen befedi a fémet, ezek a fogművek hosszú élettartamúak, és esztétikailag sem kifogásolhatók. A hosszú élettartamot egyrészt a leplezőanyag minősége, másrészt a fémváz biztosítja.

Fémmentes kerámia (jackett vagy zsakett) korona:

Talán a legtökéletesebb koronatípus, azonban csak szólókoronaként használható (tehát híd nem készülhet belőle), és igen költséges, azonban a legmagasabb esztétikai elvárásoknak is megfelel.

Cirkonkerámia (cirkónium-oxid)korona/híd:

A cirkónium-oxid vázra égetett kerámia koronák vagy hidak esztétikai értéke kiváló és erősek is. Előnye, hogy teljesen fémmentes, ezért a fémallergia veszélye nélkül alkalmazható, természetes, maximális esztétikai hatást nyújt, valamint az erős váznak köszönhetően többtagú híd is készíthető belőle.

Implantátumokra készülő koronák és hidak küllemükben nem, csak technológiájukban különböznek a fogakra rögzítendő hidaktól, koronáktól. A rögzítésük történhet ragasztással vagy csavarozással is.


Kivehető fogpótlás, protézis

Kivehető fogpótlás

Kivehető fogpótlás, protézis

A kivehető fogpótlások minden horgonya és pillére (támfog) között oldható a kapcsolat, ezért a páciens is el tudja távolítani a szájból, ezáltal könnyebben tisztítható, így a jó szájhigiéné biztosításának nincs akadálya. Általában ezek a fogpótlások a száj nyálkahártyájával nagy felületen érintkeznek és a fogmű eltávolítása nélkül a kielégítő szájhigiéné nem biztosítható.

A kivehető fogpótlás, protézis akkor készül amikor már nincs fog az állcsontban, rögzítésére felhasználják a nyálkahártya ventilhatását, a kapilláris nyomást, a rágónyomást és a gravitációt. Anyaga általában műanyag, részei alaplemez, műíny és műfogak.

Teljes lemezes fogpótlás, protézis

Teljes lemezes fogpótlás, protézis melynek anyaga általában műanyag, részei alaplemez, műíny és műfogak.


Porcelán héj

Porcelán héj

Főleg metszőfogaknál használjuk ezt a megoldást. Tartós és esztétikus eredményt érhezünk el fogszuvasodás, elszíneződés, kopás, nagy fogközök, vagy rendellenes helyzet korrigálására.

A fog elülső felszínét vékony rétegben lecsiszoljuk, lenyomatot veszünk róla.A fogtechnikus ez alapján elkészíti a porcelán héjat. Mivel nincs alatta semmi, a porcelán fogzománchoz hasonló transzparenciája (fényáteresztő képesség ) miatt nagyon esztétikus a végeredmény.


Inlay-Onlay

Inlay-Onlay

Bármely tömés helyett ( kivéve a metszőfogakat ) készíthető, de főleg olyan esetekben használjuk mikor a foganyag nagy része ( 1 vagy több oldala is ) a fogszuvasodás áldozata lett vagy letört.

A porcelán fizikai tulajdonságai miatt sokkal keményebb, és jóval esztétikusabb, tartósabb, mint bármelyik tömés.

Erősen destruált fog esetében a korona készítés alternatívája is lehet. A koronával szembeni legnagyobb előnye, hogy míg a koronánál az egész fogat le kell csiszolni , addig az inlay esetében csak a szúvas fogrészeket távolítjuk el fúróval,majd az előkészített üregről lenyomatot veszünk. A fogtechnikus készíti el a hiányzó fogrészt porcelánból, amit egy speciális ragasztóval rögzítünk, a fogba.